Getting rid of “Missing server side dependencies” MissingWebPart error in Health Analyzer for Central Admin – Update

Now that I am finalizing some of my farm installation I am starting to pay attention to those small issues reported by the Health Analyzer.

One of those errors in there is the following:

Title Missing server side dependencies.
Severity 1 – Error
Category Configuration
Explanation [MissingWebPart] WebPart class [8d6034c4-a416-e535-281a-6b714894e1aa] is referenced [2] times in the database [SP2010_ContentDB_CentralAdmin], but is not installed on the current farm. Please install any feature/solution which contains this web part. One or more web parts are referenced in the database [SP2010_ContentDB_CentralAdmin], but are not installed on the current farm. Please install any feature or solution which contains these web parts.

To get rid of this error you simply need to configure the SharePoint Foundation Search service though the Central Admin – Services on Server page on one of the servers in the farm.

Once this is configured, the error will go away.

UPDATE: on one of my other farms I noticed this error and configured the SharePoint Foundation Search service (which oddly enough once configured, changes its name to SharePoint Foundation Help Search)

a little more research and some Google results later I found an answer to this problem posted on the technet forums by John D Palm stating:
“This error will appear on a cleanly installed system in the Health Analyzer Reports until you visit the following pages:

SearchAdministration.aspx
SearchFarmDashboard.aspx
These are: Central Administration, General Application Settings, Farm Search Administration and then Search Service Application.

Browse to them and the error will no longer appear in the Health Analyzer Report.”

I followed John’s advise and indeed the error went away just after having visited both these pages and hitting the Reanalyze now button on the alert.

So there you go

9 thoughts on “Getting rid of “Missing server side dependencies” MissingWebPart error in Health Analyzer for Central Admin – Update

  1. Hi Dirk,

    Thanks for this trick. Will check soon if I get a better health from this 🙂 Hope you’re doing well and wish you an happy 2011.
    Laurent (the one who was once your colleague in a bank) 😉

  2. I’m facing the same issue but browsing the two pages mentioned did not help. I’ve did it 2-3 times and also clicked Reanalyze now, but the error remains

  3. @ thomas the solution only works if the error webpart is related to the search webparts other wise you have to check the sid of the web part then use another solution
    also make sure that you are doint this solution from the server it self

  4. Here is the solution. Visit this blog & download the utility

    learn-sharepoint-2013.blogspot.in/…/find-missing-web-part.html

    Gaurav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *